Menü
Profil
KemoPass Fiók

Jelentkezz be a személyes hírfolyam és a cikkbeküldések eléréséhez.

Kihalás fenyegeti a császárpingvint

A császárpingvin, a legnagyobb testméretű pingvinfaj a kihalás szélére sodródott. Az Antarktisz jégmezői túl gyorsan zsugorodnak, a madarak pedig nem képesek alkalmazkodni a változó környezethez.


Dátum: 2009-01-28 14:19:00, eredeti URL: http://archiv.fidesz.hu/index.php?Cikk=127848
KCMDB-be feltöltve: 2024-05-05 08:01:38.420881, Feltöltő: fidesz_hu_scraper_v2


Az évszázad végére mindösszesen négyszáz pár császárpingvin maradhat természetes élőhelyén. Az adatok főleg az 1960-as évek számaival összehasonlítva mutatnak súlyos visszaesést: akkor még hatezer pár élt belőlük az Antarktiszon.

A tudósok hatalmas változásokat figyeltek meg a populációkban, az Antarktisz Terre Adelie nevű részén. A területet 1963 óta folyamatosan vizsgálják, és a legújabb adatok szerint 36 százalékos a valószínűsége annak, hogy a császárpingvin-populáció 2100-ra 95 százalékkal csökken.

Hogy elkerüljék a kihalást, a legnagyobb testű pingvineknek alkalmazkodniuk kell a megváltozott környezethez: el kell vándorolniuk, vagy változtatniuk kell a szaporodási szokásaikon.

Azonban ezek a madarak általában hosszú ideig - akár 20 évig is - élnek, ezért sokkal nehezebb számukra a gyorsan változó környezethez való alkalmazkodás.

A császárpingvinek a Déli-sarkvidéken költenek, -40 Celsius fokos hidegben és akár 130 km/ órás viharok közepette. Élelmüket a tengerből szerzik: hallal, krillel, planktonokkal, tintahallal táplálkoznak.

Egy kifejlett császárpingvin a 90-110 centiméteres magasságot is elérheti, testtömege 20-40 kilogramm közötti.

Kapcsolódó elemek